| Tytuł: | ćwiczenia |
| Autor: | Asia 2.11.2010, 09:48 |
| Mam problem z dyskiem w części lędźwiowej prawdopodobnie z powodu częstego dźwigania synka który jest dość duży i jeszcze nie chodzi i szczęście w nieszczęściu, że ciocią mojego męża i naszą sąsiadką jest fizjoterapeutka. Mogę tylko powiedzieć, że w moim przypadku zaleciła mi ćwiczenia które polegają na wsuwaniu dysku na miejsce (mój się wysuwa, nie wypada całkiem). Mam leżeć na brzuchu i unosić się do góry opierając się na rękach prostując je w łokciach ale tylko do granicy bólu w żadnym wypadku na siłe. Powinnam robić po 10 takich ćwiczeń co 2 godziny dziennie. Jednak prawdą jest, że takie ćwiczenia dobiera się indywidualnie i konieczna jest konsultacja z rehabilitantem bo w zależności od położenia dysku, który sprawia problemy, od sposobu w jaki się wysuwa (czy na wprost, czy na któryś bok, czy wypada całkowicie, i kilka innych czynników) dobiera się ćwiczenia i sposób ich wykonywania. Na początku schorzenia gdy ból był niewielki pomagała mi masażem pleców, ale teraz gdy mój stan się pogłębił (bo wbrew zaleceniom wciąż muszę jeszcze dźwigać synka) masaż może być szkodliwy więc pozostajemy tylko przy ćwiczeniach i konsultacji na bieżąco. Jeśli musicie czekać na konsultacje a chcecie sobie jakoś pomóc zasada jest jedna - podstawowa nie można robić niczego co sprawia ból tylko do jego granicy bo wtedy można pogorszyć. Mi pomaga też owinięcie się bandażem (co na pewno nikomu nie zaszkodzi) i nagrzewanie bolącego miejsca lub leżenie na brzuchu w oparciu na łokciach. Gdy ból jest już nie do zniesienia pomoże troszkę maść przeciwbólowa, ale zakłóci Waszą orientację o bólu i odpowiednie zachowanie organizmu żeby wsuwać dysk więc fizjoterapeuci odradzają do granicy wytrzymałości stosowanie środków przeciwbólowych. Pozdrawiam | |
Wylew
Wylew jest to napłyniecie krwi do mózgu i jego mechaniczne uszkodzenie. Wylew jest następstwem wypadku. Krew która napływa do mózgu powoduje jego pokaźne uszkodzenie, gdyż przestrzeń znajdująca się w naszej głowie jest ograniczona przez czaszkę, a napływająca krew tworzy w niej wtedy nadciśnienie, co w efekcie powoduje uszkodzenia mózgu.
Akromegalia
Zmiany somatyczne w akromegalii zależą od pobudzenia syntezy białek i kwasów nukleinowych, a więc od nasilenia procesów anabolicznych w skórze, układzie kostnym i mięśniowym oraz w tkankach podporowych.
Wysokie ciśnienie, czyli powszechnie znane nadciśnienie tętnicze jest chorobą, która objawia się między innymi zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym krwi ok. 140/90 i wyższe, co jest bardzo niebezpieczne dla życia.