| Tytuł: | Ból w okolicy lędzwiowo - krzyzowej |
| Autor: | Lol 16.3.2010, 17:53 |
| Ostatnio boli mnie w okolicy ledzwiowo - krzyzowej nawet gdy leze . Robiłem przeswitlenie i wyższło mi na zdjęciu rtg ,ze mam lekka dyskopatie odcinka lędzwiowego. Czy moze byc to przyczyna tak ogromnych bóli ? | |
| Autor: | maska58 20.4.2011, 17:25 |
| Oczywiście i obawiam się że od wysiłku lub raptownych ruchów może wypaść dysk a wtedy to dopiero jest ból | |
| Autor: | Paweł 23.5.2011, 13:55 |
| Ostatnio doskwiera mi straszny ból pleców i przeczytałem na stronie lumbago.info.pl, że mogę mieć tę chorobę. Tak czytam i czytam i nie wiem czy to jest dyskopatia czy lumbago? | |
Wylew
Wylew jest to napłyniecie krwi do mózgu i jego mechaniczne uszkodzenie. Wylew jest następstwem wypadku. Krew która napływa do mózgu powoduje jego pokaźne uszkodzenie, gdyż przestrzeń znajdująca się w naszej głowie jest ograniczona przez czaszkę, a napływająca krew tworzy w niej wtedy nadciśnienie, co w efekcie powoduje uszkodzenia mózgu.
Akromegalia
Zmiany somatyczne w akromegalii zależą od pobudzenia syntezy białek i kwasów nukleinowych, a więc od nasilenia procesów anabolicznych w skórze, układzie kostnym i mięśniowym oraz w tkankach podporowych.
Wysokie ciśnienie, czyli powszechnie znane nadciśnienie tętnicze jest chorobą, która objawia się między innymi zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym krwi ok. 140/90 i wyższe, co jest bardzo niebezpieczne dla życia.